Bordeaux 2023

Munnskjenkene på tur til Bordeaux og besøkt på 6 forskjellige vinslott

Reiseleder på denne turen var Christer Byklum i samarbeid med G Travel.

Første besøk var til Château Brane – Cantenac. Vi beveget oss til Margaux og områdets elegante og forførende viner. Ett av slottene som har gått fra en relativt anonym tilværelse, men som de mest ihuga vinelskere har skjønt, har blitt en av Margaux’ beste slott er Brane- Cantenac. Beliggende på Cantenac platået var det bare et spørsmål om rett eier til rett tid. De siste femten til tyve årene har dette slottet nådd stadig nye høyder kvalitativt.

Andre besøk for dagen gikk til Chateau Pichon Baron hvor vi også spiste lunsj. Pichon Longueville, fradelt fra Château Latour opprinnelig, og senere delt i to nye slott, Baron og Comtesse de Lalande. Pichon Baron er slottet som stilmessig helt klart er likest Latour, kanskje av alle slott i Pauillac. Intense og kraftige viner med stor dybde og kompleksitet. De har siden 2000 laget sensasjonelt flotte viner, og det gjøres stadig små forbedringer her. Samtidig er slottet et eventyrslott i seg selv, et av Bordeaux’ mest spektakulære.

Siste vinslott for dagen var Chateau Durfort Vivens. Durfort Vivens er en av de «hemmelige» andrevekstene i Margaux. Slottet lagde strålende vin historisk, men har vært glemt under eierskap av blant andre Château Margaux under 1900-tallet og da dagens eier Gonzagues Lurton tok over i 1993 måtte alt fikses. Etter tredve år med investeringer og hardt arbeidet er slottet såvidt begynt å vise sin fordums storhet og er nå ett av de mest spennende av de klassifiserte å følge.

Andre dagen startet med besøk hos Les Carmes Haut-Brion. Château Les Carmes Haut-Brion er ett av vineriene som ligger inne i Bordeaux by. Eiendommen har en gammel historie og var opprinnelig del av Haut-Brion men ble fradelt til møllerne som lagde mel med hjelp av bekken som tenner gjennom eiendommen. Men møllerne trengte nok vin de også, for det ble i alle fall en egen vingård. Historisk lagde huset topp kvalitet men lå litt brakk helt til dagens vinmaker kom på plass for rundt ti år siden og nå lager man noen av Bordeaux’ beste viner her. Eiendommen er dessuten svært vakker, med både en nydelig park, det gamle slottet og Philippe Starcks unike moderne vinkjeller, bygget nettopp i denne bekken som gjorde at eiendommen ble fradelt opprinnelig.

Deretter gikk ferden til Chateau Haut-Bailly. Haut-Bailly er en gammel eiendom som har forblitt relativt inntakt slik den var gjennom århundrer. I dag lager de noen av de beste vinene i Pessac-Leognan år ut og inn. Her spiste vi også en flott lunch med slottets viner til. Alltid ett høydepunkt!

Det siste vinslottet på turen var til Chateau Smith Haut-Lafitte. Her hadde vi fått en helt unik privat invitasjon for å smake noen eksklusive viner i deres kjeller. Dette skjer så å si ikke, så en helt unik opplevelse!

Deretter ble det litt tid på egen hånd i Saint Emilion før kvelden ble avsluttet med en felles middag på La Terasse Rouge.

Siste dagen ble satt av til utforsking Bordeaux på egenhånd, og turen ble avsluttet med en siste middag på Restaurant Bistro Gabriel 1544